pátek 22. dubna 2011

Jaký čaj si vybrat? Černý, zelený, bílý, nebo Oolong?

Jak černý čaj, tak i zelený, bílý a čaje oolong pocházejí z listů teplomilného stromu známého jako Camellia sinensis, česky Čajovník čínský. Listy z tohoto stromu obsahují polyfenoly a antioxidanty. Čím delší zpracování čajové lístky podstoupí, tím jsou tmavší. Zelený čaj a bílý čaj jsou nejméně zpracované čaje. Jsou pouze sušené na vzduchu. Podle Dr. Douglase Balentina, ředitele výživy a zdraví firmy Lipton, bílý čaj
pochází z mladých nových listů a pupenů rostliny čajovníku sklizené brzy na jaře. Tyto mladé listy neobsahují chlorofyl, takže jsou stříbřitě bílé. Černé čaje a čaje oolong jsou částečně sušené, drcené a fermentované. Jak již bylo zmíněno dříve, bez ohledu na způsob zpracování, černá, zelená, bílá a čaje oolong všechny obsahují polyfenoly. Ve skutečnosti, čaj se řadí velmi vysoko, výš než některé jiné druhy zeleniny
nebo ovoce ve stupnici ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity ) což je metoda měření antioxidační kapacity v biologických vzorcích.

9 komentářů:

  1. Já mám rád všechny (hlavně, ať jsou sypané, pytlíkové až na výjimky nestojí za nic...), převážně pak zelené a oolongy, třeba Sencha ( http://www.oxalis.cz/sencha-satsuma-70g/d-71761/ ) je vážně výborná.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám hodně rád Oolong. Dávám si o víkendu ke snídani, k tomu čerstvý chleba a je to takový můj snídaňový a čajový rituál. Spojení českého chleba, japonského čaje... Zní to sice bizarně, ale mám rád obojí. A když je k tomu ještě čerstvé máslo, tak je to fakt pecka. Doporučuji všem. Lepší než kafe do žíly. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc bych chtěla poděkovat za tip na tuto rostlinku, o které se musím přiznat, že jsem do této chvíle vůbec nevěděla :-) Chytla mne totiž včera docela silná rýma a není to úplně ideální při nástupu do nového zaměstnání, které jsem si našla na internetových stránkách Náš chléb , takže věřím, že mě rýma brzy opustí :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám čaje ve velké oblibě, obzvláště v zimě a za sychravého počasí. Upřímně zelené ani černé moc nemusím, raději mám rooibos, ovocný, či bylinkový čaj, nebo potom sypané směsi. Už jsem jich měla hodně a pořídila jsem si na čaje krabičku, tak je mám alespoň pěkně srovnané. Chodím si taky pro šípky a lipový květ a roste nám máta na zahradě, tak ty mám zase v dóze.

    OdpovědětVymazat
  6. Mi osobně černý čaj moc nesedí, raději sáhnu po ovocném nebo bylinkovém a můžu u šálku relaxovat v houpacím křesle, obzvláště v podzimních a zimních dnech je to pro mě chvíle, na kterou se vždy od rána těším. Za mě je nejlepší asi mátový a meduňkový čaj, ale mám ráda i míchané směsi z obchodu, musí mi to vonět.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám velice ráda zelený čaj a často chodím i do kvalitních čajoven. K narozeninám jsem nedávno dostala dva vouchery, a ten jeden byla ochutnávka v čajů v čajovně. Druhý byl na tantra masáž tady, která mě opravdu překvapila. Tenhle voucher jsem nevyužila a dala jsem ho kamarádce, která z něj byla nadšená.

    OdpovědětVymazat
  9. Já v tomto období jedu čaje každý den, neumím si bez toho zimu představit. Nejradši mám bílý čaj, ale občas ho vystřídám s černým nebo zeleným. Jsem rozhodně větším milovníkem čajů než kávy. A když vezmu v potaz zdravotní benefity, není nad čím uvažovat. Často vyhledávám slevové kódy a kupuje je ve velkém, abych měla do zásoby.

    OdpovědětVymazat