pátek 1. dubna 2011

Honeybush zdravý čaj z Jižní Afriky

Historie čaje Honeybuhs: Honeybush (česky medové křoví, latinsky cyclopia spp .) pochází původně z mysu jižní Afriky. Tam se používá k výrobě nápojů a
léčivých čajů, které mají příjemnou, mírně sladkou chuť a vůní, trochu podobnou medu. Honeybush sestal mezinárodně známý jako náhrada za běžné čaj
( Camellia sinensis ).
S dramatickým nárůstem využívání honeybushe během posledních pěti let, vývoz čaje a čajových produktů z honeybushe je nyní jedním z hlavních odvětví,
jihoafrického vývozu.
Mezinárodní zájem o honeybush můžeme vystopovat zpět do 17. století, kdy holandská osada, která se nakonec stala Kapskéhým Městem,
byla založena v roce 1652 jako základna pro holandskou východoindickou společnost, která obchodovala s indickým čajem a kořením.
Botanici kteří pracovali pro východoindickou společnost začali s katalogizací bohaté flóry mysu brzy po založení osady v roce 1652
Honeybush  byl poprvé zmíněn v botanické literatuře roku 1705.
V té době jej používali domorodci z původní populace (San a Khoi-Khoi kmeny, známé dnes jako
Khoisan nebo křováci)jako čaj a brzy jej začali používat i  kolonisté jako vhodnou náhradou za běžný čaj.
V 1814 koupili Capskou kolonii Britové a angličtina se stala oficiálním jazykem o několik let později. Což pomohlo k šíření znalostí
o čaji honeybush z Jižní Afriky do Anglie a Ameriky. V Americkém lékopisu z roku 1898, pod hlavičkou čaje, je honeybush již uveden jako náhražka čaje,
s odkazem na zprávu z roku 1881, která uvádí použití medového křoví jako čaje v Kapské kolonii v Jižní Africe. Křováci používali čaj honeybush
také na léčení infekcí horních cest dýchacích.
Honeybush (Cyclopia) je snadno rozeznatelný podle jeho trojčetnách listů, jednočetného květenství, a sladce vonících, zářivě žlutých květů.
Keře Honeybush mají dřevěné větvičky, relativně nízký poměr listů na větvičce  tvrdé semena. Nejvíce žádané suroviny pro výrobu čaje jsou listy a květy.
I když čaje honeybush se získávají hlavně z rostlin druhu intermedia cyclopia av menší míře z subternata cyclopia,zdá se, že všechny druhy rodu cyclopia
jako jsou maculata cyclopia, cyclopia genistoides a cyclopia sessiliflora jsou vhodné pro přípravu čaje, ale chuť a kvalita se může poněkud lišit,
a některé druhy jsou vzácné a rostou ve velmi malém množství.

Žádné komentáře:

Okomentovat