pátek 22. dubna 2011

Jaký čaj si vybrat? Černý, zelený, bílý, nebo Oolong?

Jak černý čaj, tak i zelený, bílý a čaje oolong pocházejí z listů teplomilného stromu známého jako Camellia sinensis, česky Čajovník čínský. Listy z tohoto stromu obsahují polyfenoly a antioxidanty. Čím delší zpracování čajové lístky podstoupí, tím jsou tmavší. Zelený čaj a bílý čaj jsou nejméně zpracované čaje. Jsou pouze sušené na vzduchu. Podle Dr. Douglase Balentina, ředitele výživy a zdraví firmy Lipton, bílý čaj
pochází z mladých nových listů a pupenů rostliny čajovníku sklizené brzy na jaře. Tyto mladé listy neobsahují chlorofyl, takže jsou stříbřitě bílé. Černé čaje a čaje oolong jsou částečně sušené, drcené a fermentované. Jak již bylo zmíněno dříve, bez ohledu na způsob zpracování, černá, zelená, bílá a čaje oolong všechny obsahují polyfenoly. Ve skutečnosti, čaj se řadí velmi vysoko, výš než některé jiné druhy zeleniny
nebo ovoce ve stupnici ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity ) což je metoda měření antioxidační kapacity v biologických vzorcích.

10 komentářů:

  1. Já mám rád všechny (hlavně, ať jsou sypané, pytlíkové až na výjimky nestojí za nic...), převážně pak zelené a oolongy, třeba Sencha ( http://www.oxalis.cz/sencha-satsuma-70g/d-71761/ ) je vážně výborná.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám hodně rád Oolong. Dávám si o víkendu ke snídani, k tomu čerstvý chleba a je to takový můj snídaňový a čajový rituál. Spojení českého chleba, japonského čaje... Zní to sice bizarně, ale mám rád obojí. A když je k tomu ještě čerstvé máslo, tak je to fakt pecka. Doporučuji všem. Lepší než kafe do žíly. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc bych chtěla poděkovat za tip na tuto rostlinku, o které se musím přiznat, že jsem do této chvíle vůbec nevěděla :-) Chytla mne totiž včera docela silná rýma a není to úplně ideální při nástupu do nového zaměstnání, které jsem si našla na internetových stránkách Náš chléb , takže věřím, že mě rýma brzy opustí :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám čaje ve velké oblibě, obzvláště v zimě a za sychravého počasí. Upřímně zelené ani černé moc nemusím, raději mám rooibos, ovocný, či bylinkový čaj, nebo potom sypané směsi. Už jsem jich měla hodně a pořídila jsem si na čaje krabičku, tak je mám alespoň pěkně srovnané. Chodím si taky pro šípky a lipový květ a roste nám máta na zahradě, tak ty mám zase v dóze.

    OdpovědětVymazat
  6. Mi osobně černý čaj moc nesedí, raději sáhnu po ovocném nebo bylinkovém a můžu u šálku relaxovat v houpacím křesle, obzvláště v podzimních a zimních dnech je to pro mě chvíle, na kterou se vždy od rána těším. Za mě je nejlepší asi mátový a meduňkový čaj, ale mám ráda i míchané směsi z obchodu, musí mi to vonět.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám velice ráda zelený čaj a často chodím i do kvalitních čajoven. K narozeninám jsem nedávno dostala dva vouchery, a ten jeden byla ochutnávka v čajů v čajovně. Druhý byl na tantra masáž tady, která mě opravdu překvapila. Tenhle voucher jsem nevyužila a dala jsem ho kamarádce, která z něj byla nadšená.

    OdpovědětVymazat
  9. Já v tomto období jedu čaje každý den, neumím si bez toho zimu představit. Nejradši mám bílý čaj, ale občas ho vystřídám s černým nebo zeleným. Jsem rozhodně větším milovníkem čajů než kávy. A když vezmu v potaz zdravotní benefity, není nad čím uvažovat. Často vyhledávám slevové kódy a kupuje je ve velkém, abych měla do zásoby.

    OdpovědětVymazat
  10. Je skvělé vidět, jak mohou být černý, zelený i bílý čaj přínosné pro zdraví. Každý z nich má své kouzlo a vlastnosti, které se hodí pro různé situace. Pokud hledáte další přírodní způsoby, jak podpořit svou energii nebo relaxaci, doporučuji navštívit Krupa Kratom. Kratom je zajímavý doplněk, který může být skvělým společníkem třeba právě při pití čaje a relaxaci. Příroda toho nabízí opravdu hodně!

    OdpovědětVymazat