středa 30. března 2011

Čaj proti rakovině

Výzkunné studie prováděné na více než 1.200 lidí vědci a výzkumníky na University of Toronto v Kanadě, které byly nedávno zveřejněny v časopise
International
Journal  of Cancer zkoumaly vztah mezi rakovinou prostaty a konzumací alkoholických a jiných nápojů, včetně čaje, kávy a koly. Ze všech
sledovaných nápojů, pouze spotřeba čaje (více než dva šálky denně) ukázala, že může snížit riziko rakoviny prostaty.
Několik epidemiologických studií naznačuje, že u lidí kteří pili zelený čaj se méně často vyvinula rakovina trávicího traktu. Je také známo že
polyfenoly v čaji a čajových přípravcích fungují jako inhibitor vzniku a růstu nádorů u laboratorních potkanů a myší.
Nejnovější experimentální výsledky předložené CSIRO (Organizace  pro vědecký a průmyslový výzkum Commonwealthu), u příležitosti jeho sympozia
ukazují, že čaj (zelený i černý) nebo některé z jeho složek mohou zabránit vzniku některých typů rakoviny kůže vyvolané působením
ultrafialového záření (UV) záření u myší. Je však třeba poznamenat, že účinky čaje jako protirakovinné  prevence, byly studovány zatím
jen u zvířat. Jako další krok bude třeba testovat tuto hypotézu u lidí, prostřednictvím epidemiologických přístupů nebo kontrolované intervenční studie.

Žádné komentáře:

Okomentovat