čtvrtek 24. března 2011

Ženšen

Co je to ženšen? Dva nejběžnější typy jsou ženšen Panax ginseng , jinak také nazývaný asijský, čínský nebo korejský ženšen , a Panax quinquefolius , takzvaný Americký, Kanadský, nebo Severoamerický ženšen.
Podle tradiční čínské medicíny , má kořen ženšenu unikátní léčivé vlastnosti. Americký ženšen má více "chladicích" vlastností, které jsou vhodná pro snižování horečky a léčení nemocí dýchacích cest. Asijský ženšen má "zahřívací" vlastnosti, které jsou dobré pro zlepšení krevního oběhu.
Aktivní látky v ženšenu jsou považovány za steroidy jako součásti tzv. "ginsenosidů".
Proč lidé používají ženšen? Slovo Panax pocází z řeckého slova znamenat "všelék". V Asiï je ženšen ceněný jako revitalizér prospívající celému tělu. částečně také kvůli tvaru kořene, který se podobá lidskému tělu.
Jak ženšen podporuje duševní a fyzickou výkonnost? Ženšen je známý jako adaptogen, což znamená, že zvyšuje odolnost k fyzické, chemické a biologické zátěži, upravuje rovnováhu energií a zvyšuje celkovou vitalitu.

7 komentářů:

  1. Na všechny potíže stačí jedna bylinka, a to CBD konopí . Mě ulevila od bolestí zad a manželovi pomohla s trávicími potížemi. Má spoustu skvělým účinků a my jsme na sobě nepozorovali žádné vedlejší, což je oproti běžným lékům velké plus :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. Za sebe musím říct, že ženšen je takový malý zázrak. Užívám ho už dlouho a právě od toho nedostatku energie mi hodně pomohl. Podle toho, co jsem četl, tak je prý i velice dobrý na imunitu. Já ho například používám ještě v kombinaci s extraktem z lichořeřišnice. To je také úžasná bylinka. Mimochodem pokud se vám ji povede sehnat čerstvou, tak i skvěle chutná a voní. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nemáte někdo zkušenost s pěstováním ženšenu v domácích podmínkách? Jde to vůbec? Já si říkám, že bych to zkusila. Je ale pravda, že tady doma bohužel nemám moc světla, tak bych na to musela asi koupit takové to pěstební LED světlo. Co jsem se ale tak dívala, tak to není až tak drahé. Dá se to sehnat třeba tady. Mně by určitě stačilo jen nějaké malé.

    OdpovědětVymazat
  4. Já na ženšen nedám dopustit, velmi ráda z něj piji čaj a pomáhá mi cítit se lépe a uvolněně. Ideálně když si najdu chvilku klidu a sednu do ušáku u designového krbu, co máme doma, to je moje místo štěstí. Ale ne každému ženšen vyhovuje, třeba mojí mamce vůbec neseděl (možná kvůli tomu, že zvyšuje krevní tlak?), je třeba vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  5. Moje mamka užívá pravidelně doplněk stravy s obsahem ženšenu a je spokojená. Prý se cítí mnohem lépe a je plná života. Já mám zase dobrou zkušenost s doplňkem kurkumin , který je prospěšný pro nervový, trávicí a cévní systém. Koupila jsem si balení Super Bio-Curcumin, které obsahuje kapsle a ty teda nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy.

    OdpovědětVymazat
  6. Ženšen je parádní, také ho užívám. :) Skvěle působí například i jako afrodiziakum, to mám vyzkoušené. Dobrý je v tomto ohledu ale třeba i kotvičník. Právě ten už užívám delší dobu, takže ty benefity na sobě opravdu můžu pozorovat. Většinou si ho objednávám zde v podobě takových tabletek. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám ráda bylinky a ženšen je mým velkým oblíbencem. Někdy si dělám ženšenový čaj, když se mi špatně spí. Dalším mým výborným pomocníkem na dobrý spánek se nedávno stal Krupa Kratom. S tímhle přírodním doplňkem stravy se večer uvolním, a tak se mi lépe usíná. Nejlepší, ale je, že ráno vstávám dokonale odpočatá a plná energie.

    OdpovědětVymazat