úterý 29. března 2011

Hluchavka Bílá

Hluchavka Bílá je trvalka, která může vyrůst až do 60 cm výšky. Stonek je chlupatý a listy jsou ostré a široce zubaté. Bílé květy jsou shromážděny v malých skupinách a kvetou od dubna do září.
Tato rostlina silně voní po medu.Hluchavka Bílá obsahuje z tanin, sacharidy, aminokyseliny, esenciální oleje, draslík, saponiny. V bylinném léčitelství se používají kvetoucí vrcholy, ale použitelná je celá rostlina. Sklizeň probíhá v dubnu a květnu.  Sušení by mělo být prováděny pouze ve tmě, co nejdříve po sklizni, v dobře větrané a suché mistnosti. Hluchavka dá také jíst vařená, nebo jako vývar polévce. 
Hluchavku Bílou najdete v Evropě a Asii až do 2000 m nadmořské výšky, s výjimkou v oblasti Středomoří. Hluchavkačasto roste na okrajích silnic jako plevel  a  má tendenci stát se invazivní rostlinou.

4 komentáře:

  1. Jak skladujete takovou hluchavku bílou? Máte ji v umělých sáčcích nebo v nějakém obalu či pytlíku? Mám ráda čaj z hluchavky a přemýšlím, jak ji pořádně skladovat, aby neztrácela účinky. Napadlo mě, ji dát do koženého měšce, co vy na to? Když bude dobře uvázaný tak by to mohlo vypadat aji hezky, to mít zavěšené třeba na terase ne? Děkuji za odpovědi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak hluchavku moc dobře znám. Také mám doma. Ono celkově je podle mě dobré mít doma nějakou zásobu bylinek. Já se s tím snažím řešit prakticky jakýkoliv zdravotní problém. Zatím to vždycky zabralo. Co se mi například hodně osvědčilo už několikrát je echinacea. Znáte? Jestli ne, tak si o ní doporučuji něco přečíst.

    OdpovědětVymazat
  3. Hluchavka bílá je bezesportu moc fajn záležitost. Ale já mám třeba i raději kotvičník zemní tinktura. Ta tinktura, to je fakt jako šleha. Je to super přírodní záležitost, která vás fakt vytáhne z největší bryndy. Určitě doporučuji všem vyzkoušet, i kdyby to mělo být jenom jednou. Ale já si myslím, že jen u jedné zkoušky nezůstane. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám ráda bylinky a z hluchavky bílé si vařím čaj pokaždé, když mě trápí kašel. Stejně, jako hluchavka, tak i Krupa Kratom je přírodní pomocník, který má spoustu výhod pro zdraví a pohodu. Nedávno jsem si ho oblíbila, když mě trápila velká únava. S ním se cítím mnohem lépe a dodává mi energii, kterou potřebuji.

    OdpovědětVymazat