pondělí 5. září 2011

Deštný prales - neuvěřitelný zdroj léčivých rostlin

V dnešní době mnoho vědců, at již pracují pro vědecké ústavy a university rozvinutých zemí, nebo pro velké farmaceutické společnosti, se snaží prozkoumat a katalogizovat rozmanité rostlinstvo jihoamerických deštných pralesů, aby našli léčivé látky které mohou být prospěšné pro zdraví lidstva. I když se na katalogizování tisíců rostlin z deštných pralesů vynakládá velké úsilí, je velmi obtížné přesně předpovědět, které léky se mohou objevit jako životaschopné komerční produkty. Nejde jen o problém dodávek rostlin z džungle, ale je také třeba vzít v úvahu právní, politické, kulturní, sociologické a rostlinolékařské problémy, které výzkum deštných pralesů provázejí. Deštné pralesy jsou úžasnou studnicí léčivých rostlin. Velice známé jsou např Mučenky (Passiflora incarnata). Mučenky jsou možná jedny z prvních rostlin objevených v deštném pralese pro pěstování v Evropě a v USA. Již od roku 1562 byla používána jako sedativum, ke snížení úzkosti a napětí. Má také mírný analgetický účinek. Mučenky jsou oblíbený prostředek pro premenstruačnímu syndromu a nespavosti. Velice populární v dnešní době je rostlina Kočičí dráp (Uncaria tomentosa). Také známá jako "Una de Gato" která je nejnovějším produktem z deštného pralesa, který se objevil v komerčně dostupném množství. Kočičí dráp pochází z peruánských pralesů a je v současné době nabízen jako možný lék na rakovinu a AIDS, a vypadáto že vykazuje značný imunostimulační potenciále. Výsledky výzkumu jsou zatím velice povzbudivé.

9 komentářů:

  1. Souhlasím, že pralesy jsou zdrojem spousty rostlin a že jejich využití může mít i léčivé účinky... Jenže to kácení a nezájem světa udělá za tím vším jednu velkou tučnou čáru... toho se docela bojím a ke klidnému spánku mi nepomůže ani zdravotní matrace .. S ochranou přírody přitom můžeme začít už u sebe samých viz recyklace a výsadba/ obnovení lesních porostů...

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych se také někdy chtěla podívat do deštného pralesa. Doufám, že se jednou nedočkáme toho, že budou vykácené. Dost mě zarazilo, jak rychle se kácí. V jednom článku psali, že se vykácí velikost 3 fotbalových hřišť za jednu minutu, což mi přijde neuvěřitelně rychlé. Je to strašné, když jde lidem jen o peníze a ne o to, aby se nám a zvířatům žilo dobře.

    OdpovědětVymazat
  3. Každé lesy jsou vzácné. I proto si jich patřičně vážím. Hodně rád chodím do přírody, mám skvělé vybavení na kempování, takže jsem v přírodě třeba i dva nebo tři dny, souzním s ní, medituji a objímám stromy. Díky lesu čerpám energii a děkuji mu za to. Stromy by se měli kácet v omezené míře, úbytek deštných pralesů je opravdu tragický. :(

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím všechny čtenáře tohoto webu! Chtěla bych se s Vámi podělit o super internetový obchod , kde jsem nedávno sehnala spoustu super vitamínů a doplňků stravy jak pro mě, tak pro děti. Až nám dojdou zásoby, určitě tam znovu nakoupím! Mají totiž mnohem lepší ceny než v jiných lékárnách a taky mají fajn výběr! :potlesk: :kytka:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, díky za tip. :) To se určitě hodí. Já například vitamíny doplňuji pravidelně. Hlavně přes zimu se to hodí. Můj manžel v tomto ale oproti mě trochu zaostává, tak jsem si nedávno říkala, že bych mu možná zkusila koupit nějaké vitamíny pro muže. Otázka je, jestli bude důsledný a bude to brát pravidelně. :)

      Vymazat
  5. Mně se třeba strašně líbí, jak se lidé poslední dobou zase začínají více vracet k přírodě. Všimněte si jak moc je teď například populární přírodní kosmetika. Nebo třeba konopí a různé CBD oleje. Ty teď zažívají neskutečný boom. Jsem rád, že si lidstvo konečně uvědomuje, že příroda nelze ničím nahradit.

    OdpovědětVymazat
  6. Do skleníku jsem si pořídila zavlažování v podobě kapkové hadice. Tento styl zalévání mi velice vyhovuje, jelikož nemusím neustále chodit s konví a zalévat každou rostlinu zvlášť. Systém navíc výrazně zlepšil kvalitu rostlin rajčat, okurek i paprik ve skleníku a zvýšil se i výnos při sklizni.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak pro léčivky nutně nemusíme do deštného pralesa. Však i u nás jich roste habaděj. :) Sami máme na naší zahradě léčivek plno. Teď nám na zahradě dokonce začal růst i kotvičník. To mi udělalo celkem radost, protože už několik měsíců si ho zde objednávám jako extrakt a sám ho užívám. :)

    OdpovědětVymazat

  8. Mně se nejen na podzim, ale i na jaře osvědčuje doplňovat vitamíny pomocí doplňků stravy. Hlavně ty přírodní mi fungují a bereme je celá rodina. Nejsem si tedy jistá, jestli jsou z deštných pralesů, ale zkusím to zjistit. Čím dál víc mi záleží na původu věcí, které do sebe já a moje rodina dáváme. Ať už se jedná o doplňky stravy nebo jídlo samotné.

    OdpovědětVymazat