úterý 6. září 2011

Pomáhá kofein při hubnutí?

Pomáhá kofein při hubnutí? Kofein může mírně zvýšit hubnutí nebo zabránit přibývání na váze, ale neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že zvýšená konzumace kofeinu vede k významnému a trvalé hubnutí. Kofein můžeme nalézt v mnoha nápojích včetně kávy, čaje, energetických nápojů a koly, ve výrobcích obsahujících kakao nebo čokoládu, v různých lécích a potravinových doplňcích, včetně doplňků zaměřených na hubnutí. Přestože výzkum o spojení mezi kofeinem a váha není dosud ukončen, existuje několik teorií o tom, jakým způsobem může kofein mít vliv na hmotnost, včetně: Potlačení chuťi k jídlu: kofein může snížit chuť k jídlu na krátký čas, ale není dostatek důkazů, které by prokázaly, že dlouhodobá konzumace pomáhá hubnutí. Spalování kalorií: kofein může stimulovat termogenezi - jeden ze způsobů, jak vaše tělo vytváří teplo a energii z trávení potravy. Ale tato asi není dost výrazná, aby produkovala významný úbytek tělesné hmotnosti. Ztráta vody: U některých lidí může kofein působit jako diuretikum, což znamená, že zvyšuje množství vylučované moči. Toto zvýšené vylučování moči, zejména ztráta vody, může dočasně snížit tělesnou hmotnost, ale nemá za následek ztrátu tělesného tuku. Kromě toho některé studie zjistily, že i káva bez kofeinu může přispět k mírnému snížení hmotnosti, což naznačuje, že i jiné látky nebo faktory obsažené v kávě a čaji kromě kofeinu mohou hrát roli při hubnutí. Sečteno a podtrženo: Buďte opatrní, při použití s mírou je kofein obecně bezpečný. Ale příliš mnoho kofeinu může způsobit nervozitu, nespavost, nevolnost, zvýšení krevního tlaku a další problémy.

12 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevymýšlejte blbosti. Na hubnutí nejlépe zabírá pohyb, to říkám už dávno. Já si pořídil hodinky Xiaomi s krokoměrem a měřením kyslíku v krvi a sportuju s nimi. Za mě je to lepší, protože tam mám více statistik a informací o tom, co a jak se dá dělat lépe, na tomhle si docela užívám. Grafy a statistiky, to je prostě moje. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si tedy upřímně myslím, že žádný přímý vztah mezi kofeinem a spalováním tuku opravdu neexistuje. Jeho použití se samozřejmě může hodit před nějakou aerobní či anaerobní aktivitou, pokud třeba jdete rovnou z práce do posilovny. Máte více energie a tím pádem můžete lépe spalovat - to ano. Já si kupuji doplňky stravy se slevovým kuponem, takže za ně moc peněz měsíčně nevydám ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den. Zajímalo by mě, zda tady někdo už kupoval bazén, nebo cokoliv jiného z webu https://www.top-bazeny.cz/. Já jsem přemýšlel, že bych si tam koupil novou filtraci, ale nevím jestli je to dobrý, nebo dokonce reálný obchod. Mám teďka celkem problém s penězi, tak bych o ně nerad jen tak přišel, víte co.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My si kupovali bazén letos, ale s touto stránkou teda bohužel zkušenost nemám. My máme takový velký plastový bazén od Albixonu. Stál docela dost peněz, ale musím říct, že to za to stojí. Toto léto jsme ho využívali prakticky neustále. V tom letním horku takový bazén opravdu přijde vhod.

      Vymazat
  5. Než jsem se začala otužovat , tak jsem na každém menším výletě a túře vždycky mrzla. A to i v létě, když bylo 25°C ve stínu. Batoh jsem měla narvaný vrstvami oblečení a nedej bože, když začalo pršet. To jsem pak hned byla nemocná. Ale co se otužuji, tak jsem jako rybka a hlavně už konečně nemrznu.

    OdpovědětVymazat
  6. Vím, že jedna kamarádka s měla s kofeinem ve spojitosti s hubnutím dobré zkušenosti. Já jako kojící matka se v současnosti ale kofeinu raději vyhýbám. Jen tak mimochodem, když už jsme u toho kojení, tak bych měla jeden takový dotaz. Dost teď bohužel trpím na bolestivé bradavky. Nevíte náhodou jestli je to možné řešit nějakou přírodní cestou? Díky moc.

    OdpovědětVymazat
  7. Upřímně díky několika přečteným vědeckým studiím už opravdu nevěřím tomu, že by kofein nějak zázračně pomáhal při hubnutí - u toho je především potřeba pohyb a správný jídelníček. K čemu mi kofein nicméně pomáhá je takové zdravé "nakopnutí" před tím, než jdu ráno do své nové práce :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Já si myslím, že v rozumné míře nemůže uškodit a působí spíše blahodárně, stejně jako čaj či sklenka vína. Já bych bez kávy nevydržela, můj ranní rituál, kdy mám ještě zalepené oči a už zapínám kávovar, abych si ji potom vypila v houpacím křesle, si rozhodně nějakými studiemi nenechám překazit! No jo, každý svůj den začíná jinak :-)

    OdpovědětVymazat
  9. No, nevím jestli to pomáhá vyloženě na hubnutí, ale já si třeba kofein dávám před cvičením. To fakt pomáhá, člověk pak podá i větší výkon. Právě s cvičením jsem to teď začala brát hodně vážně. Snažím se tomu dát tak hodinku až dvě pětkrát týdně. V Zásilkovně teď na mě navíc čeká i nová sportovní výživa.

    OdpovědětVymazat
  10. Bohužel mám problémy s krevním tlakem, takže kofein nemůžu, ale naopak si musím dvakrát týdně měřit tlak. Koupila jsem si v lékárně tlakoměr a díky slevovému kupónu jsem ušetřila několik stokorun. Od té doby si však mohou alespoň dojít na krátkou procházku, jelikož si dokážu pohlídat tlak i vypozorovat, kdy se mi udělá špatně.

    OdpovědětVymazat
  11. Je známo, že kofein může zvýšit metabolismus a podpořit spalování tuků, takže může mít určitý vliv na hubnutí. Přesto je důležité mít na paměti, že samotný kofein není zázračným řešením pro hubnutí a měl by být kombinován s vyváženou stravou a pravidelným cvičením. Co se týče mé vlastní zkušenosti začal mi pomáhat Krupa Kratom, který mi dodává energii a já zvládám déle cvičit.

    OdpovědětVymazat